Образование

СTEM център по природни науки, изследвания и иновации си има вече ОУ “Бачо Киро“

СTEM център по природни науки, изследвания и иновации  бе открит официално в ОУ “Бачо Киро“ във Велико Търново днес.  Финансирането за проекта е по НП „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерство на образованието и науката за близо  270 хил. лв. Центърът е разположен на  площ от 297 кв .м. на  приземния етаж на училището, където  са обособени  няколко работни зони: биохимическа лаборатория, за генериране на идеи с помощта на машините Z-SPACE, за взаимодействие и създаване на  модел и  за представяне на проектите.

Отделните зони разполагат с  модерно техническо и технологично оборудване: мултитъч екран, лаптопи, zSpace, AIO станция, микроскопи, 3D принтер, Euclid`s shapes. В изградения STEM център ще се провеждат часове от задължителната подготовка по природни науки: човек и природа, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и ЗО и реализиране на извънкласни инициативи чрез приложение на трансдисциплинарна интеграция.

„Основната идея на нашето проектно предложение, с което бяхме предпочетени пред  много други училища е, че всичко тръгва от природата, минава през науката като модел и най-накрая се презентира в технологиите“- сподели директорът на  ОУ „Бачо Киро“ Владимир Николов.

Дейностите се осъществиха с участието на родителската общност, Училищното настоятелство, както и с подкрепата на  бизнес партньори.

На официалното събитие присъстваха Наталия Михалевска – директор на дирекция в Министерство на образованието, зам. областният управител Соня Будева, зам. кметът Нейко Генчев, инж. Розалия Личева- началник на РУО- Велико Търново, Пенка Игнатова- Директор на дирекция „ Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново и заместник-ректорът по учебната дейност на Великотърновския университет доц. д-р Димитър Симеонов.

Пламена Димова