Община

С 12 200 лева финансират дейностите по програма СИНДИ

С  12 200 лева да бъде финансирана общинската здравна програма СИНДИ одобри на заседанието си постоянната комисия по социални и здравни дейности към местния парламент във Велико Търново. Акцент в дейностите ще е храненето и различните проблеми, които го съпътстват – затлъстяване, анорексия, булемия.

„През миналата година приоритет в програма СИНДИ бе превенцията на тютюнопушенето. Издадена бе и здравно-образователна книжка „Аз приех това предизвикателство”. С наградените творби от конкурса за  здравословно хранене е издаден и настолен календар. Проведени са и обучения с медицинските специалисти за прилагането на наредба № 6 за храненето на децата от 3 до 6 години”, сподели д-р Деляна Вачкова – директор на дирекция „Социални и здравни дейности” в Община Велико Търново. Тя припомни, че през миналата година в кампанията „Движи се и победи” са се включили около 700 души, което я прави разпознаваема за великотърновци. Проведени са Клиники на открито в парк „Марно поле” във Велико Търново с импровизирани кабинети, както и традиционната Седмица на кърменето  в началото на август.

Програма СИНДИ се изпълнява повече от 15 години. Нейни партньори са Община Велико Търново, Регионалната здравна инспекция, ТД „Трапезица 1902“ и Младежкият дом в старата столица.