Община Общински съвет

С 1 000 т пясъчно-солна смес, 800 т промишлена сол и 100 т химически препарати Търново посреща първия сняг

С 1 000 тона пясъчно-солна смес, 800 тона промишлена сол и 100 тона химически препарати ще посрещне първият сняг община Велико Търново, които, според фирма „Нилсен”, отговаряща за снегопочистването, са напълно достатъчни.

Фирмата разполага с 10 снегорина, 8 пясъкоразпрасквача, 2 фадроми, 3 броя 20-тонни самосвала за извозване на сняг, 1 малък снегорин и 1 бобкат.

Информацията беше предоставена и одобрена от Великотърновсикия общински съвет днес. Мирослав Трифонов от Реформаторския блок подчерта, че е доволен от информацията и отправи пожелание в бъдеще да се помисли за екологично съобразни почистващи средства, за да не се замърсява допълнително въздухът.

Пояснение как се разпределят средствата за снегопочистване по малките населени места поиска Стоян Витанов от БСП. Той остана недоволен от факта, че някои села с по-голяма пътна мрежа ще получат по-малко пари от онези с по-къси улици.

„Всеки кмет организира снегопочистването в даденото населено място с наличната техника. При всяка разходът е различен. Всеки кмет е получил сумата, която е заявил. Общината, разбира се, няма да остави населените места с тези средства при тежка зима, предвидили сме помощ за всеки кмет.” – заяви заместник-кметът проф. Георги Камарашев.

Местният парламент възложи на общинската администрация до 1 декември да извърши проверка на вертикалната и хоризонтална маркировка пред училищата, детските градини и яслите на територията на Общината.

Мария Христова