Култура

С юбилеен концерт МДТ отбеляза две паметни годишнини

С юбилеен концерт Музикално-драматичният театър във Велико Търново отбеляза 70 години от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър.

В продължение на три часа публиката се наслади на откъси от постановки от репертоара на МДТ през годините. „Българи от старо време“, „Хъшове“, „Вражалец“, „Не сме от тях“, „Службогонци“,„Четиримата близнаци“, „Прилепът“, „Баядерка“, „Теменужката от Монмартр“ са само част от заглавията, които театралите представиха. Обичаният от няколко поколения българи Орлин Горанов влезе в ролята на Дон Кихот в „Човекът от Ла Манча“- постановката, с която Коста Цонев е за последно пред публиката в болярския град. Горанов се превъплъти и в образа на Тони, за да възкреси на сцената „Уестсайдска история“. С именития певец си партнираха солистката Теодора Петрова, която влезе в ролята на Мария от мюзикъла на Ленард Бърнстейн, и едно от новите попълнения в състава на  МДТ Цветелин Илчев в ролята на верния оръженосец Санчо Панса. За доброто настроение на публиката допринесоха и танците на ПФА „Искра“ при НЧ „Искра- 1896“, които умело вплетоха ръченица и копаница в откъс от „Българи от старо време“.

Директорът на храма на Мелпомена Васил Вълчев припомни историята на културната институция и приветства гостите с думите: „През месец март 1972 година с разпореждане на МС Държавен драматичен театър се преустройва в Държавен музикално-драматичен театър. Формат, в който продължава да работи и днес. В тази фактология са скрити много любов, енергия, които усещаме и днес, когато Великотърновският театър, утвърдил се като културен център на града и региона, трайно се е вписал в общото културно пространство на страната с репертоар, който покрива и художествено аргументира целия жанров спектър на сценичните изкуства. Театърът се гради от личности и характери. Благодарен съм на всички тях за усилията, енергията и отношението към нашето общо дело.“

Заместник-кметът Нейко Генчев връчи от името на кмета д-р инж. Даниел Панов на колектива на театъра  Почетния знак на Кмета на Община Велико Търново и Старопрестолна грамота. Той приветства театралите, като цитира безсмъртните думи на Шекспир : „ Целият свят е сцена, а всички ние сме актьори на нея.  Да, така е, но истинските актьори не са много. Тях ще ги намерите в тази зала, защото истинският артист живее в изкуството си, а истинският актьор живее в театъра. Театърът е една форма на живот- самостоятелна и пълноценна. Музиката, изкуството, театърът са начин да осмислим живота си. Един начин да разберем нещата със сърцето си, когато не можем да ги разберем с разума си. Само два от градовете в България имат привилегията да разполагат с културна институция, която съчетава и развива цялата палитра на театралното творчество. Единият от тези градове е  Велико Търново. Облагодетелствани от това сме всички ние, публиката.“.

Станислав Почекански, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци връчи най- престижната награда на Съюза „Златна лира“ на сценографа Лидия Къркеланова, на артист-оркестрантите Светослав Папазов и Анна Боболова и на Стефан Отчев, артист-хорист. С почетни грамоти на Съюза на българските музикални и танцови дейци бяха удостоени Елка Станева, Стела Павлова, Стефан Грошков, Румяна Рачева, Вероника Рашкова, Лилия Иванова, Диана Кюркчиева, Кирил Арменчев, Мая Малакова, Петя Копринкова и Цветомил Йорданов.

Директорът на театъра връчи на почетните гости и на екипа от бивши и настоящи членове на състава МДТ юбилейния знак на театъра, юбилеен сборник и последното издание на книгата  на актьора и летописец  Иван Митев.

Цветя в знак  на признателност до културната институция изпратиха президентът Румен Радев, министърът на културата Атанас Атанасов, областният управител Людмила Илиева, кметът на Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, председателя на Общински съвет Венцислав Спиридонов и др.

Сред гостите  бяха областният управител Людмила Илиева,  зам.-кметът Нейко Генчев, председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, Маргарита Васева, главен секретар в Министерството на културата, бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски, доц. д-р Калина Иванова, директор на РНБ „П.Р.Славейков“.  Събитието уважиха и бивши членове на екипа на МДТ, сред които и известният български актьор Васил Банов,  работил в театъра във Велико Търново от 1970 до 1975 година.

Диана Колева