Денят Съд

С. Цацаров: „Повече българщина и повече мисъл, за това, което ни обединява“

Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя създаването на нормативна възможност за разследване на тримата големи в съдебната власт – шефовете на Върховния касационен съд и Върховен административен съд, заедно с обвинител номер едно, т.е. самия него.

„Това не е предсрочно прекратяване на мандатите.  Става дума за механизъм, който трима големи да могат да бъдат разследвани и срещу тях да има дисциплинарна отговорност или да се провежда наказателно производство в случай на тежки нарушения на служебните задължение. Вече е обсъдена идеята с новия правосъден министър Данаил Кирилов и Франс Тимерманс, първият вицепрезидент на Европейската комисия. Това предложение среща разбиране и силна подкрепа от ЕК”, обяви главният прокурор във Велико Търново. Той присъства на тържественото заседания на 44-ото Народно събрание по повод 140 години от приемането на Търновската конституция.

Той честити празникът на юристите, 16 април, на великотърновци, и пожела повече българщина  и повече мисъл, за това, което ни обединява.

„Не толкова разделителни линии, граници, обвинения, замерения с кал, това не работи за България”, коментира още Сотир Цацаров.