Денят Любопитно

С хляб и сол посрещна началникът на НВУ „Васил Левски“ шведите от група „Сабатон“

Световноизвестната група „Сабатон“ гостува днес в Националния военен университет „Васил Левски“. Музикантите бяха посрещнати от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов пред ректората на вуза. След това се качиха на покрива на сградата – най-високата точка в старата столица – от където генерал Маламов им показа Велико Търново, учебните корпуси и тренировъчните бази на Националния военен университет.

„Вашето творчество в много голяма степен ни помага за възпитаването на нашите курсанти. Вие възхвалявате битките, честността и достойнството. Това е огромна възможност за нас да покажем на нашите обучаеми какво е да бъдат отговорни и възпитани в духа на честността и достойнството и за това ви благодаря. Благодаря ви и че възпяхте една от нашите битки – „The valley of death“ (Долината на смъртта) – там вие пеете за нашия генерал Вазов, който е възпитаник на това училище, а то е създадено през 1878 г.“, се обърна към музикантите от „Сабатон“ бригаден генерал Иван Маламов. Той им показа и връх Шипка, който се вижда от най-високата точка във Велико Търново. „Моля ви, когато започнете да правите новия си албум, защото това е битка, която нашия народ е извоювал, да имате предвид и боя при Шипка“, допълни генерал Маламов. Той подари почетен плакет и тениски на групата.

След това „Сабатон“ разгледаха храм „Св. Седмочисленици“ и се срещнаха с курсантите на Ритуалния плац, където отборът по специализиран ръкопашен бой на НВУ „Васил Левски“ направи зрелищно шоу. Шведската метъл банда свири на 23 юли на Hills of rock на Гребния канал в Пловдив. Следващата им спирка е Букурещ, Румъния.

Гергана Нинова