Образование Община

С тържествено събрание НВУ „Васил Левски” чества своя празник и 140 години военно образование

„За тези 140 години военните училища и  университетът подготвят кадри основно за Въоръжените сили, но техни възпитаници са и редица обществено-значими личности – двама държавни глави, трима председатели и четирима подпредседатели на Народното събрание, пет министър-председатели и двама зам.-министър председатели, 59 министри в различни министерства в 64 от общо 96-те правителства на България до днес. 39 души са началници на Генералния щаб и началници на отбраната, петима са академици и един е ректор на Софийския университет. Безброй са кметовете на общини, градове и населени места”, изтъкна в приветствието си началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов.

По негови думи 2002 година е преломна за военното образование. Тогава военните училища във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия се преобразуват в Национален военен университет „Васил Левски”. „Университетът беше създаден в условията на непрекъсната динамика при промяна на визията за развитието на военното образование, при силно редуциране на военните структури,  на финансовите ресурси и числено съкращаване на Въоръжените сили”, отбеляза Богданов. „С упорит труд успяхме да формираме нов образователен профил. Чрез него Университетът взе конкурентна позиция на пазара на висшето образование. За 16 години НВУ защити авторитета си, като премина през три процедури на институционална акредитация и множество профилни акредитации на професионални направления и докторски програми”, поясни началникът на НВУ и допълни, че от 6 студенти в началото в момента по над 20 учебни плана се обучават около 1200 студенти.

На тържественото честване в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ присъстваха президентът,  вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, генерали, офицери, сержанти, войници и ветерани, областният управител, председателят на Общинския съвет, кметът на града.

„НВУ „Васил Левски“ е достоен приемник и наследник на първото военно училище в България, създадено още през есента на 1878 година в Пловдив, по-късно преместено в София, а от 1958 година – във Велико Търново. Историята ясно показва – държавността, образованието и изграждането на силна войска вървят ръка за ръка и са неразривно свързани още след Освобождението, а нашите предци ясно са осъзнавали, че една държава е силна, когато има силна армия.

Като възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски“ отлично знам колко голяма роля има висшето военно училище, за да бъде човек образован, да се развие като личност, да се научи на ред и дисциплина, да знае що е отговорност и решителност. Затова и много випускници заемат важни държавни постове още от времето на цар Борис III. Националният военен университет ни учи и на искрено родолюбие и нашият дълг днес е да възпитаваме нашите деца в този дух на искрен патриотизъм“, обърна се към аудиторията Даниел Панов.

„Благодаря на ръководството на  НВУ „Васил Левски“ и на всички военнослужещи за отличното партньорство, което имаме – заедно сме както по време на празниците и обществените събития, така и по време на бедствия и аварии. Заедно се справихме по време на наводнението през 2014 година, а това доказва, че когато има единство, можем да преодолеем всяка една ситуация, колкото и страшна да е“, каза още търновският градоначалник. Той пожела всички военнослужещи да бъдат здрави, да се радват на много лично и семейно щастие.

По-късно официалните лица разгледаха учебно-материалната база на Националния военен университет.

Посетиха Православния храм „Св. Седмочисленици“ и  поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски и паметника на възпитаниците в района на висшето училище.