Образование

С тържествено събрание ВТУ чества Студентския празник – 8 декември

С тържествено събрание в аулата на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” бе честван Студентският празник. По време на събитието близо 70 студенти получиха стипендии за отличен успех,  за спечелени призови места на световни, европейски и национални шампионати, състезания и конкурси.

В приветствието си ректорът проф. Христо Бонджолов  разказа за своя първи студентски празник. „Бяхме колеги от българска и руска филология, история и изобразително изкуство. Трябваше да празнуваме с друга компания в един бар, който търсихме цяла вечер. Обиколихме  града, но не го намерихме. Тогава седнахме на една автобусна спирка, извадихме китарите и се веселихме. По-късно някой предложи да се върнем на мястото, откъдето бяхме тръгнали и там в едно заведение  открихме колегите си като заложници в очакване някой да им плати сметката…”, сподели  проф. Бонджолов

„Целете се високо. Бъдете горди със себе си и не спирайте да се усъвършенствате, като преодолявате всяка трудност и я възприемате като стъпка във вашето изграждане”, пожела на колегите си председателят на Студентския съвет Иван Маринов.

От името на чуждестранните студенти приветствия поднесоха УАН Дзъ Сюен и ЦИ Син Ю от Китайската народна република. Двете са на едногодишно обучение по специалност „Българска филология” по линия на Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между просветните министерства на България и Китай. УАН и ЦИ обясниха, че са избрали българския език, защото е славянски език с дълга история,  Великотърновския университет, защото е с по-добро качество на обучение, а Велико Търново, защото е от най-древните градове с привлекателни забележителности.