Здравеопазване Община

С разяснителна кампания Велико Търново се бори срещу Ковид 19

Повече от месец на територията на община Велико Търново се провежда разяснителна  кампания „Най-важните въпроси и отговори за ваксините срещу COVID-19“, организирана от Община Велико Търново, съвместно с РЗИ – Велико Търново.

„Успехът на масовата ваксинация все повече зависи от ясните отговори на важните за хората въпроси, те нямат достатъчно информация“, смята  Иван Тодоров, здравен медиатор  към дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ на Великотърновската община.

Голяма част от гражданите не отказват да се ваксинират, но посочват, че изпитват колебания по различни причини, колебаят се главно заради здравословните си проблеми – алергии, автоимунни заболявания и други, като това твърдят по-често жени и хора на възраст над 50 години.

Други се колебаят, защото не знаят доколко ефективни са ваксините и колко дълго ще могат да ги предпазват. Настояват за повече информация за възможните странични действия на ваксините върху здравето им и се питат как да постъпят.

Между 18 и 40 годишните завяват, че нямат намерение да се ваксинират. Тази позиция се споделя по-често от мъже, и най-вече от жители на малките населени места в общината.

В същото време, колебаещите се дали да си поставят ваксини, са нараснали. За това успехът на ваксинация на територията на община Велико Търново в голяма степен зависи от качествата на разяснителната кампания.

Посочват се местата  където се правят имунизациите срещу COVID-19,  в разкритите временни имунизационни кабинети в лечебни заведения, в РЗИ – Велико Търново, и в практиките на общопрактикуващите лекари, с ваксини, по избор.
Ако желаят да се  ваксинират, че могат да го и чрез интернет-базираната платформа „COVID-19 Регистрация за ваксинация“ достъпна на https://www.his.bg/bg/reservation
Най- важните въпроси за ваксините:

 1. Защо ваксините са важни?
 2. Кой е застрашен с нов корона вирус ( SARS-CoV-2)?
 3. Необходима ли е ваксина срещу корона вирус?
 4. Трябва да се ваксинирате срещу COVID-19, ako:
 5. Може ли да се разболеете от COVID-19 при ваксиниране?
 6. Какви ваксини срещу COVID -19 се поставят и колко дози са?
 7. Вашата втора доза?
 8. Кой не бива да се ваксинира?
 9. Кой ще продължи процедурата и кой ще ме ваксинира?
 10. Ако не се чувствате добре, когато е следващата ви дата за имунизация, какво правим?
 11. Какви странични ефекти са възможни?
 12. Вече съм прекарал/а COVID-19, Кога мога да се ваксинирам?
 13. Поставил съм си първата доза от ваксината и съм се разболял от COVID-19.Кога трябва да си поставя втората доза?

Това са едни от на-важните въпроси, които вълнуват всеки един гражданин.

Оптимизацията на превантивните мерки срещу разпространението на корона вируса, са от изключителна важност.

Препоръчително е всички здрави хора, да се имунизират. Това предполага бързото организиране на широка медийна и институционална кампания, за да могат лекари и граждани да бъдат много добре информирани и убедени в своето решение от голям личен и обществен интерес.