Култура Община

С пъстра феерия от цветове и ритми откриха Международния фолклорен фестивал във Велико Търново

Културата и изкуството са истинският мост между народите. Благодаря на организаторите, че за пореден път дават възможност на гостоприемната великотърновска публика да се наслади една седмица на феерия от цветове и ритми по време на 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал. Това каза при откриването му тази вечер в Летния театър на старата столица заместник-кметът проф.д-р Георги Камарашев.Фестивалът е една емоция, която прави по-колоритно лятото и вече се превърна в емблема на Велико Търново”, сподели пред многобройната публика Емил Павлов – президент на Международния фолклорен фестивал. На първия концерт присъстваха и културните аташета на Китай и Венецуела. На сцената се изявиха с емоционални  изпълнения съставите на България, Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико и Русия.

15 ансамбъла с 230 чуждестранни и 250 български участници ще се представят през следващата седмица в 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. По традиция той започна днес с дефиле   на съставите по главната улица. Тази година на сцената на летния театър от днес до 28 юли ще се изявят участници от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България. Във фестивалната програма за първи път публиката във Велико Търново ще се докосне до магията на танците в две екзотични дестинации – Боливия и Малайзия.

  В програмата са включени 8 концерта във Велико Търново и още 10 в различни градове, сред които Дряново, Трявна, Добрич и др. Сред акцентите във фестивалната феерия е и традиционният конкурс „Мис Фестивал”, който ще се проведе утре – 22 юли, на басейна до бившия Радиотехникум.   „Обредната система като „живо” културно наследство”  е международната научнопрактическа конференция, част от съпътстващата Международния фолклорен фестивал програма. „Лятото, което винаги ще помним…” е неговият слоган тази година