Култура

С премиера на „Хъшове” великотърновският театър почита 125-годишнината на Кисимов

Спектакъла „Хъшове” по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов репетират усилено артистите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Режисьор е Бойко Илиев, над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова, а в постановката участва целият драматичен състав на МДТ. Спектакълът е посветен на 125-годишнината от рождението на Кисимов и ще бъде представен за първи път пред публика на 16 март от 19 часа в голяма зала.

Актьорът Константин Кисимов е роден на 16 април 1897 г. в старата столица, припомни директорът на театъра Васил Вълчев. „Хъшове” е любимата му пиеса, а ролята на Странджата е сред емблематичните образи, които той пресъздава на театралната сцена. През 1919 г. великият артист изпълнява за първи път монолозите на Странджата в читалищното театро в Търново, а през годините тази пиеса се превръща в негова съдба. За първи път играе Странджата в Народния театър „Иван Вазов” през 1931 г., а след това още поне пет пъти се е превъплъщавал в любимия образ на търновска сцена, допълва Вълчев.

«В този спектакъл искам на сцената да се появят герои, които истински жадуват за нормално и свободно човешко съществуване, базирано на ценности, а не на клишета, които ни предлага днес световният политически театър. За мен е важно днешните българи да знаят и да помнят, че наистина е имало хора, които са били готови да жертват живота си в името на родината, тъй като всички тези ценности като че ли загубиха своята същност в днешния глобален свят“, споделя режисьорът Бойко Илиев.

Той изрази надежда, че сърцата на актьорите ще бъдат достойни за драматургията на Вазов. „Прототипите на героите са реални хора, дори Никола