Здравеопазване Община

С поход до Ксилифор започва есенният етап на „Движи се и победи”

   Есенният етап на кампанията „Движи се и победи” стартира на 29 септември – събота, с поход до Ксилифор и спортно-туристически празник в крайградската зона за отдих. Инициативата се провежда вече 18 години като част от програма СИНДИ. В 34-те кампании са се включили близо 18 хиляди деца, ученици и възрастни, в това число и 396 семейства. Най-активни са били учениците.

Останалите два похода ще бъдат по екопътеката Беляковец – Преображенски манастир на 6 октомври и по екопътеката Присово – Малък чифлик – Ксилифор на 20 октомври.    Образователно-занимателни игри на тема вредата от тютюнопушенето, алкохола и за здравословния начин на живот ще завършват всеки от трите похода по време на кампанията.

Пет са наградите за различните възрастови групи, четири са за най-малък, най-възрастен участник, непушач над 18 години и за семейство. Училището с най-голяма активност ще вземе наградата на председателя на Великотърновския общински съвет. Участниците до 29 години имат шанс да получат наградата на регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта. А най-активния участник в спортно-туристическия празник в Ксилифор ще отличи по традиция Младежкият дом във Велико Търново. Преминалите и трите маршрута ще се състезават за голямата награда – велосипед. Жребият ще бъде изтеглен на 26 октомври в Регионалната здравна инспекция. Наградите в тоя етап ще са само за участници от община Велико Търново.

   Спортно-туристическият празник в Ксилифор на 29 септември ще започне  в 8.30 на езерото с риболовна надпревара, организирана съвместно с ЛРД „Сокол 1884”.

Празникът ще бъде открит в 10 часа с художествена програма. Спортно – туристически игри за различните възрастови групи започват половин час по-късно. Тогава стартират и центровете на предизвикателствата – мост над потока, катерачна стена, дартс, туристически каяци, стрелба с лък – организирана от Стрелкови клуб „Етър-98”. Предвидени са още състезание по шах и плажен волейбол. Коло-кросът в две възрастови групи е от 12 часа. Участниците в спортно-туристическия празник могат да се включат и в състезанията по бадминтон, а момичета и момчета от ІV до VІІІ клас да участват в Лъвския скок. За победителите ще има много награди, организирана е и томбола.

Организатори на „Движи се и победи” са Община Велико Търново, Регионална здравна инспекция, ТД „Трапезица 1902” и Младежкият дом в старата столица.