Здравеопазване Община

С поход до Буковец в събота започва кампанията „Движи се и победи”

Есенният етап на кампанията „Движи се и победи” ще се проведе в периода от 30 септември до 14 октомври. Той ще стартира с поход по маршрут Велико Търново – Буковец – Шемшево – язовир Бижев дол. Вторият ще е на 7 октомври, като желаещите ще стигнат от старата столица до Ксилифор. Третият етап ще предложи ново предизвикателство за желаещите да се включат в него. Маршрутът е от Велико Търново до Петропавловския манастир „Св. Петър и Павел” и ще бъде преодолян на 14 октомври. Задължителен елемент за участниците е регистрирането им чрез попълване на специален формуляр на финала на всеки от туристическите маршрути в интервала от 10 до 14 часа. За тези, които не познават маршрутите ще бъдат осигурени водачи.

„Инициативата „Движи се и победи” се организира за седемнадесета поредна година. Тя е част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства”. Целта е повишаване физическата активност на населението в община Велико Търново”, сподели д-р Светлана Моминска от Регионалната здравна инспекция. Тя припомни, че до момента са проведени 32 кампании с общ брой участници 17 260, в това число и 365 семейства. Най-голяма активност организаторите отчитат при учениците на възраст до 14 години. Преминалите и трите маршрута ще се състезават за голямата награда – велосипед. Участвалите в два похода също чрез жребий ще имат възможност да получат някоя от другите награди. Пет от тях са предвидени за  различните възрастови групи,четири са специалните отличия – за най-малък и най-възрастен участник, за семейство и за участник непушач, навършил 18 години. Ще бъде връчена отново и наградата на председателя на Великотърновския общински съвет за училището с най-масово участие в кампанията. Предвидени са още и поощрителна за участник, преминал само един маршрут, награда на Младежкия дом за най-атрактивния участник в спортно-туристическия празник на Ксилифор на 7 октомври, както и отличие за турист до 29 години от регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта. Жребият за наградите ще се тегли в РЗИ на 20 октомври.

Организатори на кампанията „Движи се и победи” са Община Велико Търново, Регионалната здравна инспекция, ТД „Трапезица 1902” и Младежкият дом в старата столица. Инициативата преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.