Образование

С Орден „Рицар на академичните палми” удостоиха учителя от Езикова гимназия Тошко Христов

Орденът бе връчен от посланика на Франция у нас Ерик  Льобедел на тържество в Езиковата гимназия, където Тошко Христов преподава от 20 години. В поздравлението си дипломатът изтъкна, че носителят на приза е отличаван вече с почетни дипломи на кметство Велико Търново, Регионалното управление на образованието и на Регионалната асоциация на преподавателите по история. „Вие сте пример за младото поколение в обучението по френски език в България”, каза Негово Превъзходителство.

Тошко Христо е възпитаник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където е завършил френска филология и история.  Автор е на брошури и учебници по история на френски език за IX и  X клас, разработени в партньорство с Френския културен институт в София. Бил е ръководител на два проекта по „Коменски” – „Първото десетилетие на XX век” и „Европейска идентичност и равенство на шансовете”. Водещ е в подготовката на учениците за билингвална атестация и олимпиадите по история, участва в досиетата за учебен обмен по програма „Ронсар”.

Тошко Христо благодари за високата оценка на френското образователно министерство и сподели, че е чест за него да сподели вълнението си с колегите, учениците и семейството си.

Директорът на гимназията Смилена Тодорова подари на Льобедел произведение на търновски художник.

Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов и зам.-кметът на общината Ганчо Карабаджаков присъстваха на церемонията по връчването на ордена.

 

Снимка – Посолство Франция