Образование

С олимпийски огън и тържествена клетва откриха шестата учебна година в СУ Велико Търново

„Прекрачването на училищния праг и звънът на училищния звънец отварят вратите към необятния свят на знанията, към поредицата от усърдни тренировки. Именно тази симбиоза –  писаното слово в книгите и спортните занимания – помага за пълноценното, личностно израстване на учениците. Щастлив и горд съм да обявя, че и през настоящата учебна година Спортно училище увеличава своите възпитаници. Те вече са над 300, с 41 повече  от миналата година. Образованието си тук получават както деца и младежи от нашия град, така и от цяла България. Това показва, че възстановяването на училището през 2012-а, станало по инициатива на кмета Даниел Панов – е успешно дело на Община Велико Търново”, отбеляза в приветствието си зам.-кметът Ганчо Карабаджаков.

„В Спортно училище има 15 паралелки само за пет години. Няма такова училище в област Велико Търново, което  толкова бързо да увеличава броя на своите ученици”, подчерта началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Тя пожела на учениците двойно и тройно повече медали през новия спортен сезон, като изтъкна, че възпитаниците на школото вече се сравняват с най-добрите по отличен успех във Велико Търново и региона.

Три паралелки, по една  в V, VI и  VII клас, са реализирани по държавна поръчка това лято. С решение на Министерството на младежта и спорта за първи път през учебната 2017/18 г. са утвърдени тренировки по волейбол и плуване, съобщи директорът Снежина Михова. Тя посочи, че голяма част от учениците  получават стипендии по наредбата за даровити деца. Като гордост Михова определи постиженията на детско-юношеския отбор по футбол, който след 25 г. се е класирал  на трето място в републиканското първенство.

Трикратният шампион на България по плуване за старша възраст Здравко Баблаков запали символичния олимпийски огън, а учениците се заклеха да побеждават и защитават достойнството на страната и училището си.

Гл.експерт в Министерството на младежта и спорта Зоя Стефанова, директорът на общинската  дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова, управителят на „Спортни имоти” Петко Павлов, треньори, родители присъстваха на официалното откриване на учебната година.