Община

С обновяване на парк преобразяват района край Стария мост в Дебелец

Парк в района на Стария мост в Дебелец ще бъде обновен по проект „Зелен простор за всички сетива” . Благоустрояването на терена с площ от  9 дка ще се извърши с финансиране от националната кампания на екоминистерството „За чиста околна среда 2020” и конкурса на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда „Обичам природата – и аз участвам”.

Очакваната субсидия е в размер на 9998 лева. „Теренът е вблизост до река Белица и  историческата забележителност Стария мост, по който върви мащабен проект на Община Велико Търново за неговото автентично възстановяване, както и до градския стадион и до два от големите жилищни квартала на града. В източната част на територията предвиждаме направа на нови и рехабилитация на съществуващи алеи, ще се обособи вход, който ще представлява естествен пешеходен подход към Стария мост. По предложение на над 100 деца, които депозираха подписка  до мен,  ще има и спортна зона със скейт рампи”, поясни кметът на града Снежана Първанова.  По нейни думи съоръженията ще се закупят със средства от бюджета на кметството.

В северозападната част е планирана зона за отдих и пикник с комбинирано парково обзавеждане – пейки и маси. Предстои да се монтират и нови седем осветителни тела върху  терена, а територията да се залеси с  дървесна и храстова растителност.

Дейностите трябва да приключат до края на месец ноември тази година. „След приключването на проекта се надяваме на социализация на емблемата на Дебелец – Стария мост. Около него също ще се разположат  места за отдих и малък паркинг, така че жителите и гостите на града да има къде да оставят превозните си средства, да се насладят на природата, да преминат по моста и да влязат в парка и да се забавляват в зоните за отдих, пикник  и спорт”, каза Снежана Първанова.