Образование

С нов екокът ОУ „Бачо Киро“ посреща учебната година

Мултифункционален екокът е изграден в двора на търновското основно училище „Бачо Киро”. Новото пространство е създадено по проект „Училището диша”, финансиран с 5000 лева от програма „Обичам природата и аз участвам” на Предприятието по управление на дейностите за опазване на околната среда. Територията е обособена в западната част. Представлява два модула, оформени като триъгълници със заоблени краища, които са устроени като места за сядане и иновативна работа най-вече с децата от целодневната организация на обучение, обясни директорът Владимир Николов. Върху терена ще бъдат залесени дървесни видове, закупени са и големи каменни саксии, в които ще бъдат посадени различни цветя, а цялото място ще се очертае с „жив плет” от храсти.

Учителят по биология и здравно образование  Антоанета Димитрова и по „човекът и природата” Боряна Христова са автори на проекта. Изпълнението на заданието е на арх. Юрий Любомирски, родител на бивш възпитаник на учебното заведение.

„Училището диша” е част от инвестиционната програма на ОУ „Бачо Киро” за реновиране на дворното пространство с площ от 85 кв. метра. Досега със собствени средства са възстановени лекоатлетическата писта, доизграден е фитнес центърът, направени са детска площадка и класна стая на открито, обобщи Николов.

Официалното откриване на екокъта ще се състои на 16 септември, след тържеството за новата учебна година.