Образование

С научна конференция ще приключи „Фоайе на книгата“

С Национална научна конференция, посветена на 110 годишнината от рождението на Емилиян Станев ще завърши програмата на тазгодишното издание на форума „Фоайе на книгата с автограф“, разкри проф. Николай Димитров, преподавател в катедра Българска литература на ВТУ, която е съорганизатор на събитието. Партньори са РНБ „П.Р.Славейков“ и Къща-музей „Емилиян Станев“. Двудневният семинар ще стартира на 27 април, уточняват организаторите.

Университетът, Литературният музей и Регионалната библиотека имат традиция в това отношение, подчертава началникът на катедрата. В последните две десетилетия това е третата подобна конференция, която се организира на кръгла годишнина от рождението на писателя. „Първата бе през 1997, а тази през 2007 беше международна и премина под егидата на ЮНЕСКО“, припомни проф. Димиров. Според литературоведа, това говори много за мащабите на родения във Велико Търново Емилиян Станев, не само като български писател, но е един вид признание за неговото европейско значение.

Над 20 доклада са заявени за участие в конференцията до момента. Въпреки, че са с разнопосочна тематика, в центъра на вниманието на изследователите лежат най-популярните му творби. Рекордьор по брой доклади е романът „Антихрист“, следвани от „Иван Кондарев“, „Крадецът на праскови“, и повестта „Язовецът“. В последната авторът налага модерни техники на писане с една по-дълбинна, психологическа трактовка на човешкия характер, коментира проф. Димитров. Заявка за участие в конференцията са депозирали литератори от почти всички ВУЗ-ове в страната. Във форума ще се включат и музейни работници, а някои от по-известните имена, които ще участват са акад. Иван Радев, проф. Светлозар Игов, проф. Михаил Неделчев, доцентите Пламен Дойнов и Пламен Антов, както и голяма част от преподавателите в катедра Българска литература на ВТУ, докторанти и студенти.

От 24 април във фоайето на библиотеката ще бъде аранжирана документална изложба за Емилиян Станев – „Към всичко подхождай с любов“.