Култура Община

С музика и танци откриха 15-ото издание на ромския фестивал „Отворено сърце” във Велико Търново

Над 1 500 участници от 90 училища в България събира 15-ото издание на ромския фестивал „Отворено сърце”. Събитието бе открито днес в парка „Марно поле”  с прекрасното изпълнение на песента „Джелем, джелем” от Галина Желязкова от ОУ „Христо Ботев”, с. Кардам, община Генерал Тошево.

певицата Галина Желязкова

Днес и утре малчуганите и младежите ще се веселят в старата българската столица, ще пеят и танцуват, ще покажат уменията си в различни занаяти, ще представят наученото в часовете по свободноизбираемата дисциплина „Фолклор на етносите“.

сн. Община Велико Търново

15-ото издание на културно-образователния форум бе открито от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. „С фестивала старата столица дава реален пример за успешен модел на интеграция, в основата на която е сближаването и познаването на различните култури – най-вече чрез работата с децата”, акцентира заместник-градоначалникът. Плакет „Община Велико Търново – столица на толерантността” получи г-н Карабаджаков от председателя на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” Деян Колев. Плакети бяга поднесени днес и на общините Смядово (за отмяната на таксите за детски градини от 1 март) и Габрово (за закриването на единственото сегрегирано училище в общината). Благодарствени плакети получиха още Регионалното управление на образованието във Велико Търново, ромските интелектуалци д-р Йосиф Нунев, Васил Чапразов и д-р Асен Колев, както и професорите Мариана Мандева и Мария Баева.Това, че за 15-а година провеждаме този фестивал, ни прави изключително щастливи. Когато започнахме преди 15 години, в него участваха само 13 училища, освен това имахме притеснения как ще бъде прието събитието. Днес, след 15 години, имаме над 1500 участници от над 90 училища, а много от децата вече са завършили средно, висше образование, двама от тях дори са вече учители”, подчерта Деян Колев, председател на център „Амалипе”.

Откриването на фестивала днес уважиха също областният управител проф. Любомира Попова, Лало Каменов, представител на Министерството на образованието и науката, представители на държавни и образователни институции, на неправителствени организации, дипломати.

Програмата след официалното откриване продължи с изпълнението на момичета от училището „Васил Левски” в Ябланица, танц на вещиците против уроки от възпитаници от училище „Никола Вапцаров” в село Селяновци, и испански танц от ученици от ОУ „Иван Вазов” – Симеоновград. Фурор предизвика голямата изненада на откриването – участието на изпълнителя Лоренцо Маринов – син на певицата Софи Маринова.

Лоренцо Маринов с момичетата от Ябланица