Култура Община

С множество прояви Велико Търново се включва в Европейските дни на наследството

С над 200 събития в цялата страна България за пореден път ще се включи в инициативата Европейски дни на наследството под надслов „Европа, общо наследство“. Велико Търново се включва в инициативата с множество прояви.

На 1 септември в читалище „Надежда“ се организира Национален форум, посветен на 170 години от рождението на Иван П. Славейков – държавник, просветен деец, следовник на Славейковци, представяне на изложба и документи и вещи.

На 16 септември в Музей „Сарафкина къща“ ще бъдат демонстрирани традиционни занаяти. В Историческия музей в Килифарево на същия ден, чрез богат документален, снимков и веществен материал, ще се представи  най-ранната и средновековна история, епохата на османското владичество и Възраждането, материалната и духовна култура на населението на Килифарево и района.

Следващият ден – 17 септември – ще е Ден на отворени врати за посещение на музей „Констанцалиевата къща“ и запознаване с арбанашкия бит от края на 17 в.

От 20 до 24 септември в старата столица ще се проведе „Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите“ – есенен празник на Улицата на занаятите във Велико Търново, който включва богата културна програма, концерти, анимация и забавни игри за деца, кулинария и представяне на местни продукти, традиционни бижута и др.

От 20 до 23 септември Велико Търново ще е домакин на Шестнадесетия международен фестивал на военните оркестри на фондация „Международни военни оркестри“.

С официални тържества в църква „Св. 40 мъченици“ и на хълма Царевец, шествие, тематичен безплатен пешеходен тур „По стъпките на българската държавност“ и Голямото търновско хоро старата столица ще отбележи на 22 септември 115 години от обявяването на Независимостта на България. На 23 септември е историческата възстановка, посветена на Независимостта на България. Тя включва пристигането на цар Фердинанд на гара „Трапезица“, посрещането му от търновското гражданство и атракционно пътуване с ретро влак „Корона експрес“.

На 5 септември се открива изложбата „Реката. Наследството на времето“, която е съвместна проява на Художествена галерия „Борис Денев“ и Художествена галерия „Жорж Папазов“.

На 28 септември Велико Търново ще домакинства Международна конференция „Приоритети в дигитализацията“. Конференцията се организира в рамките на международния проект “DigiPrior: Приоритети в дигитализацията на книги, документи, фотографии и съвременни подходи за популяризиране на дигитализираните материали“, който се осъществява по Програма „Еразъм+“.

Мария Христова