Култура Община

С много добро настроение и за публика, и за участници премина „Лято, кукли и приятели“

С „Празник по никое време“ на великотърновския куклен театър „Весел“ приключи III-ят Международен фестивал „Лято, кукли и приятели“. В продължение на 3 месеца – от началото на юни до края на август, всяка събота, деца и родители се забавляваха с 13 представления на български и естонски театри на сцената на „Арт лято“ на паметника „Асеневци“ в старата столица.

„Фестивалът премина с много добро настроение и на публиката, и на участвалите във фестивала. Това бяха държавни, драматично-куклени театри от цялата страна и театър от Естония с две предстваления. Беше чудесно, защото всички са очаровани от атмосферата на Велико Търново. Надявам се нашите усилия да бъдат подкрепени от колеги и публиката и за в бъдеще“, прави равносметка Веселин Василев, основен организатор на фестивала и директор на куклен театър „Весел“.

Каквато е традицията, днес бяха обявени и наградите на публиката. С 11% на трето място се класират две представления. Това са „Разбойническа история“ на театър „Мале-мале“ – гр. София и „Кокошка с брошка“ на Център за изкуства „За Родопите“ – Бостина. „Дядовото дворче“  на Държавен куклен театър –  Варна е на второ място с 14% от гласовете на публиката. На първо място, с 52% е театър „Проект“ – Кохтла – Ярве от Естония с пиесата „Умка бялото мече“.

Веселин Василев се надява традицията да продължи и следващото лято и децата от Велико Търново, и гостите на града, отново да се насладят на кукленото изкуство.

„Възпитаваме младата публика. Кукленото театрално изкуство е първата среща на децата с всички изкуства въобще – танц, музика, слово, пантомима, балет. Една добра визия и всичко, което в по-късен етап в развитието си, детето може да оцени като стойностно изкуство“, допълни Василев и благодари на читалище „Надежда“, чиято сцена приюти екипа на три куклени театри през дъждовните съботи.

В последния фестивален ден бе организирана и благотворителна изложба с картини на деца, нарисували любим куклен спектакъл за Фондация „Искам бебе“. За броени минути бяха събрани 111 лева. „Сумата ще е за двойка, нуждаеща се от донорска яйцеклетка, тъй като общинските програми помагат, но процедурата е по-скъпоструваща и държавният фонд (ЦАР) не поема разходите, а ние като неправителствена организация се стараем да помагаме на такива двойки. Като първи, създали донорска програма“, обясни Вероника Михайлова, областен координатор на „Искам бебе“.

Утре, 29 август пък е последният неделен базар от традиционните летни базари в парк „Дружба”, които организацията провежда за четвърта поредна година. Всички събрани средства ще бъдат предназначени за предварителни изследвания на двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново.

Международният театрален форум „Лято, кукли и приятели“ 2021 бе организиран от Куклен театър ВЕСЕЛ с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Той бе част от културния календар на Велико Търново.

Кремена Крумова – Попова