Любопитно

С листа от царевична шума плетат красиви изделия

Красиви изделия от обелките на царевичния кочан прави Бистра Николова от сдружение „Седянка” във Велико Търново. Занаятът у нас владеят вече малко хора. Той е на път да изчезне и заради все по-осезателната липса на материал, поради машинната обработка на царевичните площи.

В миналото с този материал са правени рогозки за земята, чанти, чехли. Сега с въображение могат да се изплетат много красиви предмети”, споделя Бистра Николова. Казва, че за целта от царевичния кочан се избират най-хубавите листа. Те се изчистват и изсушават. Когато предстои използването им, се потапят в много гореща вода, за да станат еластични. В зависимост от това какво ще се изработва, се правят и „конци” с различна дебелина.

В миналото за плетенето на лентите от царевична шума се е използвала заострена в единия край дървена пръчка. Аз се старая, когато показвам този занаят, да го правя автентично. Иначе може да се плете и с обикновена кука.”, обяснява още Бистра Николова. Занаятът  я впечатлява отдавна, но от десетина години го работи в сдружение „Седянка”, където изделия с царевична шума прави само още една от дамите.