Култура Поминък

С кукери, гайди и водосвет за здраве откриха 10-ото издание на Националния събор на овцевъдите

Радост, веселие и щастие пожела на стотиците присъстващи на десетото издание на Националния съор на овцевъдите край Петропавловския манастир Симеон Караколев, основен организатор и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По време на официалното откриването на форума днес, той благодари за доверието през всичките години на кметовете на трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец и на Министерството на земеделието. „Това събитие е нашият апел и повик към всички. Овцевъдството е най –традиционният български поминък и стопаните правят нещо уникално“, посочи в словото си Караколев и заедно с министъра на земеделието Иван Иванов и кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова прерязоха лентата на събора.

Началото поставиха кукерите джумали от с. Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц прогони злите сили. След тях поляните край Петропавловския манастир огласи прочутият смолянски народен оркестър „101 каба гайди“. Музиката  и традициите на древните номадски пастири каракачаните оживяха в изпълненията на танцовия състав „Кацандонис“ -Карлово. 7-годишната Йоана Лазарова от Варна изпълни песента „Когато бях овчарче“. А отец Антоний отслужи водосвет и благослови за здраве и берекет. 250 изложители и производители участват в събора от 6 до 8 май, който се провежда край Петропавловския манастир. Има представители от 26 страни и делегация от Кралство Саудитска Арабия. Сред официалните гости днес бяха министърът на земеделието Иван Иванов, зам.-министърите на земеделието Момчил Неков и Стефан Бурджев, зам.-министърът на културата Юрий Вълковски, Пламен Абровски, председател на Парламентарната комисия по земеделие, зам.-областните управители на Велико Търново Соня Будева и Огнян Стоянов, кметовете на Велико Търново Даниел Панов, на Лясковец д-р Ивелина Гецова и зам.-кметът на Горна Оряховица Григор Минков, депутати и др.

Юбилейното издание на Събора на овцевъдите е истински празник на българското и съчетава най-традиционния поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор. Програмата на събитието от 6 до 8 май е наситена изложения на животни (овце, кози, лами, коне, кучета, магарета), атрактивни фермерски състезания по ръчно доене, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, най-тежък коч, теглене на товари от коне тежковоз, най-добри продукти от овче/козе мляко. На събора има селскостопанска техника, оборудване, фуражи, био пазар,  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо и зони за директни продажби. Популяризирани със свои щандове са и традиционни български занаяти. Старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“,  гергьовски курбан с Ути Бъчваров, разнообразни кулинарни зони и чевермета, нестинари, хоротеки, народни веселби, големи вечерни концерти и още много атракции очакват посетителите в трите празнични дни.