Култура

С концерт в Търново „Кову” завършват пролетното си минитурне

От първо национално турне се завърна търновската група „Кову”, която ще забие за местната публика тази вечер. Лятна обиколка из най-големите ни черноморски градове направиха младите рокери Ивелина Романова, Стан Петров, Христо Павлов и Ивайло Илиев, когото слушателите ни познават и като един от водещите на Общинското радио. На 4 май музикантите се завърнаха от Варна, където неочаквано дори за самите тях успяха да съберат завидно много публика, пред която се раздадоха на макс, а първият им концерт в Бургас на 12 април също премина при висок интерес. Там, на сцената заедно с „Кову” са се включили дори местни изпълнители с акордеони, разказаха пред микрофона на радиото трима от членовете на бандата – Ива, Иво и Стан.

Много често „Кову” излизат извън зоната на „сериозния” рок – било то инцидентно или планирано, чрез фънк, пънк и дори ска аранжименти на популярни парчета. Стан е най-опитният член на бандата, той е най-голям на години и е съосновател на състава от 2009 г. С вече бивш китарист на групата го свързва обща позната. Тя разказва за един младеж с необичаен навик – да свири на въображаеми барабани из търновските паркове нощем. Талантът на Петров бил оценен по достойнство и не след дълго той застанал зад истински дръмсет. Само три седмици след първия допир до палките, излезли на първо участие. В началото Стан ползвал умело само ръцете, но след време се научил да координира и краката. Въпреки това – до ден днешен репетира на въображаемия си комплект ударни.

Басистът Ивайло Илиев излиза на сцената с „Кову” 5-6 години по-късно. Води го бивша вокалистка, а оттогава насам е сред най-разпознаваемите членове на формацията и който ги е слушал на сцената, няма как да го сбърка на улицата. Зад микрофона е Ивелина, която също е добре позната на търновската публика. Вече четвърта година топлият й тембър е неотлъчна част от стила им. Всеки от членовете харесва различен тип музика – един по-мелодична, друг по-динамична, трети – тежка, а Ива казва, че за нея гуруто в музиката е Ева Касиди. Съжалява, че хората не познават достатъчно великолепната американска блусарка и признава, че е навярно е необходима доза тъга и доза нега на твореца, за да се превърне той в истински творец.

В момента работят върху нова авторска песен. Ивайло, освен басист вече е и барабанист. Наскоро дори се оборудва с необходимия сет инструменти, за ужас на своите съседи. В семейния му гараж в кв. „Акация” преди една-две седмици е стартирала работата по парчето, като на едър щрих вече са нахвърляли ритъм партията, че и няколко куплета. След като най-тежката част стане готова, предстои да се добави запомнящ се риф и някое друго китарно соло за душата. Скоро, обещават младежите.

Тази вечер концертът им се очертава да бъде черешката на тортата в пролетното турне, защото са подготвили много изненади. Още няколко колеги-музиканти от града са поканени да се присъединят към квартета, ще има фънки-аранжименти на песни, които съвсем не са фънки, пънк-аранжимент на песни, които съвсем не са пънк и всякакви подобни вълшебства, обещават четиримата. Музикантите няма да почиват и през лятото, планирали са вече няколко участия, предстои те да бъдат обявени през идните дни.

Снимка: личен архив