Култура

С китайски танци и изложба откриха Седмицата на китайската култура в старата столица

С традиционни китайски танци и изложба откриха Седмицата на китайската култура под надслов „Магията на Поднебесното царство”, която се провежда от днес в Художествена галерия „Борис Денев” във Велико Търново. На събитието присъства замeстник-кметът Ганчо Карабаджаков. Той отправи приветствия от името на кмета инж. Даниел Панов и сподели, че пътищата между два народа винаги минават през тяхната култура.

Възпитанички на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” поздравиха присъстващите с два автентични китайски танца – „Танц с ветрила” и „Императорски танц”. По време на цялото събитие, което ще продължи до 27 юни, посетителите ще могат да разгледат фотоизложба, показваща бита в източната страна и културата на Китай.

Програмата през първия ден продължи с лекция на китаистите Анелия Калинова и Калин Калинов. Увлекателният им разказ бе за близостта и паралелите между древните култури на Китай и България.

Програмата включва още прожекции на азиатски филми, лекции, както и работилници в които посетителите ще могат да се запознаят с традиционни китайски изкуства. Гостите сами ще могат да практикуват китайския възел, изрязването на хартия, което е традиция покрай китайската Нова година, също и да се потопят в традиционната за азиатската писменост калиграфия.

Събитието се провежда със съдействието на Община Велико Търново, Институт „Конфуций“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Художествена галерия „Борис Денев“. Пълната програма за Седмицата на китайската култура във Велико Търново може да разгледате тук.

Ивайло Илиев