Здравеопазване

С информационна кампания отбелязваме Международния ден за борба с наркотиците – 26 юни

С кампания „ Не, на дрогата!” ще отбележи 26 юни – Международен ден за борба с наркоманиите, Превантивният информационен център във Велико Търново. Екипът ще раздава в центъра на града тениски, химикали, тефтери, чантички и дипляни. Всички те дават информация за координатите на превантивното звено. А от информационните материали може да се научи повече и за неговото създаване, дейност, екип.

  Превантивният информационен център работи на ул. „Димитър Найденов” 4 в квартал „Света гора” във Велико Търново. Нуждаещите се от консултация могат да се обърнат съм специалистите и чрез телефон 062/ 601 461.

Проблемът с употребата на наркотични вещества във Велико Търново е основно сред подрастващите в училищна възраст. Това сочи последното проучване на Националния фокусен център за наркотици и наркомании. В него са участвали 1300 ученици от осем училища в старата столица. Около 19 процента от тях сочат, че са опитвали наркотични вещества. Посегналите към тях за първи път са към 17 процента. За част от учениците това е последен опит, други продължават да употребяват дрога, коментира Ивана Стоянова – ръководител на Превантивния информационен център във Велико Търново.

Запазва се възрастовата граница 13-15 години за първото посягане към наркотичните вещества. Във Велико Търново подрастващите употребяват основно марихуана, кокаин, екстази и амфетамини, сочи още проучването. Ролята на семейството продължава да е много важен фактор както за първия опит, така и при справянето със зависимостта.