Култура

С изложба 110 години отбелязва пешеходният клуб към ТД „Трапезица“

Фотоизложба „110 години –клуб по пешеходен туризъм” откриват по случай кръглата годишнина на клуба към Туристическо дружество ”Трапезица – 1902” със съдействието на Община Велико Търново. Експозицията представя успешни прояви на клуба през последното десетилетие. Тя ще бъде открита на 11 април, четвъртък – в залите Рафаел Михайлов.

Това е един от най-старите клубове на Туристическото дружество, създаден е още през далечната 1909 година и се развива успешно в няколко направления. Провежда редица традиционни походи по предпочитани маршрути из българските планини, участва в партньорски прояви с други клубове, организира палатъчни бивакувания, поддържа туристическите маршрути и бази, включва се в инициативи, свързани с опазването на природата, води групи по върховете на Балканските първенци, не пропуска  спортно-туристическите празници на Ксилифор.

Сред традиционните походи по предпочитани маршрути из българските планини, най-популярни са Странджа планина, Северозападна Стара планина, Беласица, Рила, Пирин, Родопите и Централен Балкан. Планинарските прояви по традиция са съпътствани от опознаване на посещавания региона, на неговите културно-исторически и природни забележителности – първите български столици, екопътеки, пещери, манастири и др. Палатъчни бивакувания са провеждани в околностите на с. Мийковци при отбелязване празника на Еленския Балкан – проява, превърнала се вече в част от традицията на клуба. Клубът участва в пролетното и есенно почиствания на туристически пътеки, опресняване на маркировка и подмяна на указателни табели; стопанисва и поддръжа съоръженията в центровете на предизвикателствата на Ксилифор и заслона „Ледения замък”.

 

На снимката: Представители на Клуба по пешеходен Туризъм, на обиколка из Самотраки.