Община Социални дейности

С изложба-базар във Велико Търново отбелязват Международния ден на хората с увреждания

Традиционната изложба-базар по повод Международния ден на хората с увреждания – 3 декември, откри днес заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Във фоайето на местната администрация участниците в инициативата предлагат разнообразни ръчно изработени артикули– сувенири с коледна тематика, плетени на една кука изделия, картини от сухи цветя, кукли в народна носия…

” С нашето представяне показваме, че хората с увреждания също са талантливи и с удоволствие създават различни предмети. Голяма част от тях са от естествени материали” – сподели Йотка Вълева – председател на областната организация на инвалидите във Велико Търново. Тя припомни, че арт-ателието на хората с увреждания е спечелило на фестивала в Смолян бронзов медал. Неговите участнички са се представили и с автентичния обичай зажънване, който им е донесъл много похвали и златен медал. „В областната организация членуват над 1600 хора с увреждания. Градската организация е с повече от 400, а в общинската сме над 600 души”, коментира Вълева. Тя сподели, че хората с увреждания работят активно през годината. Гостуват им специалисти с лекции на различни теми, включително и здравни,  срещат се с депутати и общински съветници, организират екскурзии  и честват празници.

„Благодарим на Община Велико Търново за всичко, което прави за хората с увреждания, а то не е никак малко. Очакваме промените за ТЕЛК-решенията, дано са в наша полза”, каза още Йотка Вълева.