Култура

С изложбата „Да съхраним корена български” откриха тридневния форум „Българският дух през вековете”

С откриването на експозицията с гоблени на Росица Бакалова бе дадено началото на тридневния форум „Българският дух през вековете” във Велико Търново. 19 носии от Разлошко, Плевенско, Кюстендилско, от Родопите, Добруджа, Сандански, Видин, София и с. Русаля, Велико Търново, украсяват фоайето на Интерхотел Велико Търново. „Моето послание е да съхраним българския корен”, коментира дизайнерът на гоблените – Росица Бакалова. Тя е родом от с. Русаля.

„Гордея се с това, че съм от великотърновския край. Тук духът е малко по-различен, хората са изключително родолюбиви!  Горда съм и с факта, че съм потомка на комита от Дряновската епопея. Моят прадядо е бил в четата на Бачо Киро и на поп Харитон. Той е бил куриер и Господ му е помогнал да оцелее в сериозната битка в Дряновския манастир”, сподели  Бакалова. Велико Търново, изобразено на гоблен, е в центъра на експозицията й в старата столица. „Пресъздала съм част от града, защото форумът се провежда именно тук – във Велико Търново! Във всеки детайл на шевицата е закодирано някакво послание. Носията в този край е много интересна, тя е с изключително красиви цветя, защото тук, в този регион, земята е изключително плодородна”, поясни Росица Бакалова.

Експозицията й днес бе представена от проф. д-р Николай Ников, преподавател по Етнология в Европейския университет в Малта. „Жената се пременява, за да получи друго лице в обществото. Премяна – това е истинската дума за народния костюм, за носията. Определените орнаменти носят определени послания. Премяната на булката например е богата откъм шевици, орнаменти, накити. А накитът в миналото не е бил украшение, той се е използвал като предпазно средство за онези части на тялото, в които жената е най-уязвима. Те запазват плодовитостта, бъдещето, млякото дори. Всичко е втъкано в народната носия. А допреди жената да роди дете, тя не се е смятала за жена в истинския смисъл на думата.  Момата, невястата е едно, а жена е нещо съвсем друго. Когато жената стане майка, тя трябва да научи всички неща, свързани с корена, със селището. За да може тя да предаде онова, което е носила, на своите деца, внуци”, коментира проф. Ников.

Форумът „Българския дух през вековете” се провежда при вход свободен от днес, 13 април, до неделя, 15 април. Мястото е Интерхотел Велико Търново. Форумът бе открит от един от организаторите му проф. Дамян Попхристов, който сподели: