Икономика

Електронен билет за риболовците до края на 2020 година

Това е възможно по проект за подобряване и надграждане на информационната система на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ на стойност над 1,5 милиона лева. Освен електронен билет ще бъде въведен и електронен дневник за произход на аквакултури за производители, ще бъде улеснено и регистрирането на желаещи за стопански риболов, ще се подобри и начинът на събиране на статистика от агенцията.

Това стана ясно по време на националната среща във Велико Търново на Българската асоциация на риболовните спортове /БАРС/ с доц. Галин Николов, изпълнителен директор на ИАРА и зам.-министър на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. На нея местни риболовци са поискали завишен контрол по река Янтра и язовирите в областта. Бракониерството е подсъдимо, припомни доц. Николов. От ИАРА са закупили необходимото  оборудване и следят бракониерите все по-лесно.

На този етап няма рискови зони с критични нива на водата за популацията на видовете, стана ясно още на срещата. Язовир „Александър Стамболийски” е под 50% от дебита си, близкият язовир „Жребчево – 32-37% то дебита си, а язовир „Йовковци” е над половината от дебита си.

От БАРС искат промяна на Закона на рибарството и аквакултурите, който е на повече  от 20 години и то в голяма част от любителския риболов и да има сътрудничество между националните организации и МЗХ, с цел опазване на рибния ресурс на държавата, за който все още няма таксация с точни данни.

От асоциацията са обсъждали и увеличаване на риболовния билет от 25 лева на поне 30 лева, т.е. най-малко с 5 лева. Нагласата е те да се събират в набирателна сметка, чрез която да се извършва зарибяване на реки и язовири в страната. Членовете й предлагат и по-сериозни мерки спрямо предприятия, които след нанесена щета на биоразнообразието във водоем да го възстановят със собствени средства. То е във връзка с огромното количество умряла риба и видове в река Марица.

231 000 са закупените риболовни билети през 2019 година, информира и д-р Василева.

Кремена Крумова – Попова