Култура

С духова музика посрещнаха Еньовден на Самоводската чаршия

С атрактивен флашмоб ученическият оркестър при СУ „Емилиян Станев“ откри празничния Еньовден на Самоводската чаршия днес. Възпитаници от III до XI клас на великотърновското училище изненадаха с музикалните си изпълнения присъстващите. Улицата на занаятите бе изпълнена със стотици старостоличани и гости, чакащи под жаркото слънце да преминат за здраве под венец със 77 билки и половина.

Ученици от 3-и до 11-и клас на СУ „Емилиян Станев“ изненадаха с прекрасни изпълнения гостите за Еньовден

Посетителите имаха възможността да опитат от Розовата зора и Еньовата омая, приготвени от председателя на Съюза на билкарите в България Емил Елмазов. Розовата зора, която е своеобразен лек за безсъние и стрес, се прави на огън от смачкани в кристалите на захар венечни листа от роза. Еньовата омая пък се приготвя от билки и вино. Питието се бърка 14 дни, преди да бъде консумирано. Част от съставките му са канела, мушкатово орехче и портокал, поясни пред насъбралото се множество Елмазов.

Празникът на лятното слънцестоене, лечебните билки и магически обреди се чества за 14-и път в старата столица. Той продължава през целия ден с детска работилница, сетивни загадки, построяване на мандала мозайка, игри за разпознаване на растенията и билките. Нощно представление със силата на билките, пречистващ огън и музика на живо пред арт бар „Хипстър“ ще дадат финал на нестандартния и различен Еньовден тази година. Той се организира от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ в партньорство с БИЛКАРИЯ, бар „Хипстър“ и проекта „Арт лято“.