Култура Община

С възстановка на основаването на Никополис ад Иструм започва фестивалът „Нике – играта и победата“

С възстановка на основаването на античния град Никополис ад Иструм започва фестивалът „Нике – играта и победата“ в събота, 16 юли.  „Живата“ картина ще бъде пресъздадена от четвъртокласници от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Горна Оряховица. в 10,30 ч.

Петото, юбилейно издание на античния фестивал в археологическия резерват до с. Никюп тази година ще е посветено на живота и делото на готския християнски мисионер Улфила.

В различни възстановки ще се включат над 80 участници, които ще покажат езически ритуали, антична мода, пазар на роби, въоръжение, лагери, занаяти и игри от епохата.

Ще бъдат пресъздадени и сцени от житието на Улфила – как първоначално послушниците му не биват добре приети от готите, но постепенно епископът спечелва сърцата им, проповядва им Христовото учение, покръства ги и ги обвързва завинаги със съдбата на Империята.

По време на събитието за любителите на историята ще има и пешеходни обиколки с беседи, водени от проучвателите на Никополис ад Иструм археолозите д-р Павлина Владкода и д-р Иван Църов от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Достъпът до Археологически резерват Никополис ад Иструм  и до фестивала „Нике – играта и победата“  на 16 юли ще е свободен.

Фестивалът се организира от СНЦ „Бъдеще за Никюп“ и Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ с финансовата подкрепа на община Велико Търново и в партньорството с Регионален исторически музей – Велико Търново.

За улеснение на посетителите препоръчителният автомобилен маршрут до резервата е през с. Ресен и с. Никюп.