Образование

С връчване на дипломите на абсолвентите и научна конференция Философският факултет на ВТУ чества своя празник

С връчване на дипломите на абсолвентите започват събитията, посветени на празника на Философския факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тържествената церемония ще се състои от 11,00 часа в аулата на висшето училище. 349 бакалаври и магистри са завършилите  Випуск 2022. Най-много – 261, са студентите от направление „Психология“. От тях 93 бакалаври и 168 магистри. Дипломираните философи са 33, политолозите – 27, а бакалаврите от специалност „Национална сигурност“ 28, уточни деканът доц. д-р Милена Бръчкова.

По-късно от 13,00 часа в зала „Европа“ в Ректората на ВТУ се открива двудневна международна научна конференция  „Етика, наука и образование“. „Това е втори форум по темата. Тази година е посветен на празника на Философския факултет, на 30-годишнината на специалност „Философия“ и на 60-годишнината на Великотърновския университет. В програмата са включени осем доклада, като пленарният ще  изнесе деканът на Философския факултет в Букурещкия университет проф. Виорел Визуреану“, поясни доц. д-р Бръчкова. Останалите лектори са от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“ и от Института за социология и философия на БАН. Ще бъде представен и сборникът „Метафизика, антология, модели“, издаден в чест на 65-годишнината на  доц. д-р Сашо Марков, един от най-популярните преподаватели в историята на Философския факултет.

На 20 май в присъствен и онлайн формат ще бъдат представени разработките на лауреатите на Седмото  национално ученическо състезание за философско есе, което се организира  от катедра „Философски науки“.