Култура Образование

С виртуална изложба приключва престижният конкурс за студентско творчество за визуални изкуства

Шестима студенти са с награди, а четирима са номинирани за постижения от Националната изложба-конкурс за студентско творчество „Студентски форум за визуални изкуства”. Те ще бъдат публично обявени утре /6 април/ във Фейсбук и на сайта на ВТУ от 11.00 часа.

175 студентски произведения на 90 учащи от почти всички специалности в различните университети по изкуства от цялата страна бяха получени за участие във форума. От тях бяха отличени десет най-добри. Наградите са на Ректора на ВТУ, на Декана на Факултета по изобразително изкуство, на Община Велико Търново, на Представителството на СБХ – Велико Търново и Студентски съвет. Ще бъдат присъдени и награди на всяко висше училище, с възпитаник участвал в конкурса, а не само на две, както бе обявено в началото.

Националният конкурс за студентско творчество „Студентски форум за визуални изкуства” ще завърши с виртуална изложба след награждаването. Негов организатор е Факултетът по изобразително изкуство при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с подкрепата на Община Велико Търново.

Полезно събитие е конкурсът. Особено и в тази  си форма – виртуалната. Дава по-голям достъп на студените да видят какво се случва във висшите училища по изкуствата и всеки може да свери часовника си в това, което се занимава. А и публиката ще е повече сега. Не като в затворено пространство с подредена изложба. Пандемията се е отразила като тематика в студентските работи, макар че самото обучение губи от дистанционната работа. Преобладават живопис, графика, рисунка, плакати и др. Разнообразие, целия спектър на своята работа са представили студентите”, обобщава доц. д-р Милен Джановски, зам.-декан по творческата част във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ.

Кремена Крумова – Попова