Любопитно

С видеа във Фейсбук астрофизикът Димитър Иванов ще обяснява тайните на Космоса

Своя собствена група във Фейсбук създаде астрофизикът Димитър Иванов. Нарече я „Астрономия и Астрофизика – Велико Търново“.

„Ако обичате да поглеждате нагоре и да се чудите какво има там, ако сте любопитни за всичко най-ново в областта на астрономията и астрофизиката, или се интересувате от опитите на човечеството да изучава Вселената и да стига все по-далеч, то тази група е за Вас“, приканва великотърновецът.

Вече има доста последователи.

Реших да стартирам серия от видеа, с които да обяснявам всичко, което интересува хората свързано с астрономия, астрофизика, космология. Всичко, което предизвиква любопитство, поглеждайки нагоре. Давам възможност всеки да пита по различни теми. „Няма глупави въпроси!“, питайте, пиша в групата. А аз ще се постарая да отговоря по най-интересния и разбираем начин. Имам желания всяка седмица да правя видеата. Ще са 15-20-минутни. В тях ще обяснявам дадена тема”, казва Димитър.

В разговори с различни хора, той установява, че се вълнуват от мистериозните обекти – черни дупки, какво е време в пространството, защо имат пръстени планетите, мисии на Марс и прочие.

Преди месеци Димитър проведе няколко интересни урока с ученици от СУ „Ем. Станев“ по астрофизика. Правил с тях и наблюдения. Имало деца от I до XII клас, дори и родители. Предизвикал любопитството им.

Той завършва магистратура „Астрофизика“. Освен тази специалност той завършва и магистратура, с идеята да преподава по „Човек и природа“ или по „Физика“ в някое училище. В началото на следващата учебна година е възможно да започне да преподава по астрономия. Заради социалната дистанция и струпването на много хора на едно място, все още няма да организира т.нар. космически излети – наблюдения на небесни тела през тъмната част от денонощието.

Първата лекция на астрофизикът ще бъде утре, 24 май. Видеото, което ще излезе в групата – „Астрономия и астрофизика – Велико Търново“ ще бъде за Големия взрив! Всеки уикенд любителите на Космоса ще могат да разбират за вечните и актуалните теми чрез видеата, публикувани във Фейсбук.

Кремена Крумова – Попова