Култура

С богата програма читалище „Надежда” отбелязва 150-годишен юбилей

Преди век и половина е създадено първото търновско читалище – „Надежда 1869”. Именно тогава, на 8 юни – в стаичката при храма Св. Никола, е проведена учредителната му сбирка. Историята на културната институция е свързана с едни от най-знаковите събития в старопрестолната столица на новоосвободената ни държава. Три Велики Народни събрания са проведени в салона му, наред с различни празници и чествания от културния живот на старите търновци.

Инициативен комитет, начело с градоначалника Даниел Панов и ректорите на двата университета – проф. Христо Бонджолов и бриг. г-л Пламен Богданов, заедно с председателя на съюза на Народните читалища – Николай Дойнов е изготвил богата празнична програма. Пред микрофона на Общинското радио я представи председателят на читалищното настоятелство – арх. Донка Колева.

В петък – 22 март, от 15:00 във фоайето на културната институция се открива изложба с няколко от общо над 150-те тома дневници, водени от Народното събрание, които се пазят във фонда на читалището. Безценни очерци на времето, те са съхранили дебатите на първите ни законодатели и ще бъдат изложени за пръв път пред публиката през настоящата година.

На 19 април изложба с акварели открива ръководителят на клуба по изкуства към читалището д-р Николай Христов, който е преподавател във ВТУ. В края на май още една експозиция –  „В началото бе Надежда” ще представи първите картини, дарени от читалището на градската художествена галерия, при създаването й през средата на миналия век.

В навечерието на юбилея – на 7 юни в салона на читалището поредната своя изложба открива Клубът по битова култура „Седянка”, които заедно със свои приятели и съмишленици ще демонстрират богатството на българското ръкоделие.

Часове по-късно ще започне Национална конференция ,,Читалището 19 – 21 век. Аспекти за неговото бъдеще и за връзката му със съвременното медиократично общество”, която ще акцентира както на историческите дадености, така и на съвременните предизвикателства, пред които се изправят културните дейци. Старопечатни книги от фонда на институцията, но и такива, предоставени от други читалища в страната и от РНБ „П.Р. Славейков” ще бъдат показани в експозицията „Книжни съкровища”. От 18 часа започва концерт „Надежда и приятели”, в рамките на който тържествено ще бъдат почетени дългогодишни културни дейци. В края на септември ще се проведе изложба-спектакъл „Театърът надежда”, организиран съвместно с МДТ, в рамките на който ще се изявят представителите на студентския театър към институцията, под ръководството на режисьора Стефан Методиев. Същата вечер ще бъде представен и проект за реставрация и адаптация на най-старата театрална сцена у нас. Сцената рухна при бедствени обстоятелства през 2009 г. и оттогава досега са правени опити за реставрацията й по оперативни програми.

Програмата има за цел да представи първото търновско читалище като пазител на българската държавна и духовна традиция, да популяризира съхраняваните в него културни ценности, културната дейност и работата с деца, подкрепени от общината, и сътрудничеството му с културните институции в града библиотека, театър, музей и художествена галерия, на които то е създател.