Денят Община

С баница и родопски клин посрещат гостите от френското село Ондовил

8-членна делегация от френското село Ондовил пристига във Велико Търново за подписване на хартата за побратимяване с Никюп. Това ще стане на 17 май от 11.30 часа на ВИП площадката за наблюдение на спектакъла „Звук и светлина”.

Екипи от Туристическия информационен център и Регионалния исторически музей ще съдействат с превода от френски, ще се включат и с беседи за Велико Търново. Ще бъде организиран и пешеходен тур, чрез който гостите да се запознаят със славната история на старата столица. Те ще посетят исторически забележителности.

Предвидено е посещение на 1 „а” клас от ОУ „Димитър Благоев”, с класен ръководител Темежунка Георгиева, родом от великотърновското село Никюп и среща с директора на школото. На 18 май за френската делегация са предвидени пътувания и разглеждане на исторически забележителности в Арбанаси и околностите на Велико Търново.

Начело на гостите от френското село Ондовил ще бъде зам.-кметът Жан Шарл Пар`и.

Гостите пристигат още на 16 май и ще нощуват в Никюп, посочи кметът на населеното място Йорданка Атанасова. Ще бъдат гощавани с баница, родопски клин и други традиционни български ястия.

Припомняме, че през май миналата година, френското село стана първото населено място, с което се побратимяват българите, както и французите. Според традициите, на указателната табела на входа за Ондовил ще бъде изписано името на Никюп. До него ще стои и знамето на България.

Кремена Крумова – Попова