Денят Политика

С автопоход ВМРО обвини в Търново Кирил Петков в национално предателство и поиска оставката на правителството

С шумен автопоход ВМРО поиска от Велико Търново оставката на кабинета „Петков“ заради бъдещите преговори по присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. В протестното шествие участваха авродепутатът Ангел Джамбазки, бившите депутати Искрен Веселинов и доц. Милен Михов, множество членове и симпатизанти на ВМРО. Колите потеглиха от Арбанаси, след което преминаха през възловите улици в сталата българска столица и спряха пред паметника на Асеневци.

„Притеснява ни фактът, че научаваме за преговори с Република Северна Македония не от българското външно министерство, а от германския външен министър. Притесняват ни упоритите слухове, които явно са повече от слухове, че министър-председателят е склонен да направи отстъпка на 24-ти май на съвместно честване, която за нас е равнозначна на национално предателство. Знаете, че за начало на преговорите е достатъчно българският външен министър да не възрази на следващия съвет – това е процедурата, няма гласуване, няма аргументи. Ние сме отлично информирани и знаем, че тези хора готвят това национално предателство, защото това е била една от задачите, която им е поставена, когато са били подкрепени от различни чужди посолства да вземат властта в България. Предупреждаваме ги, че това е от предателствата, които няма да останат без последици.“ – каза евродепутатът Ангел Джамбазки, който избра да направи изявлението си пред паметника на Асеневци като символ на българското единение.

„Министър-председателят скри, че му е връчен нон пейпър и от него се очаква отговор. Предполага се, че такъв кръг преговори ще се проведе сега в Македония. Затова иронично, но и символично, в Деня на Търновската конституция от старата българска столица ние им казваме, че това няма да мине без оставката на правителството и позорното изгонване на виновните за националното предателство там, където намерят за добре да се скрият.“ – допълни Джамбазки.

Надсловът на протеста на ВМРО е „Не предавай Македония“ и по този начин „воеводите“ дават ясен сигнал за серия от нелюбезни протести, както ги нарече Джамбазки, под всякаква форма и навсякъде. Ще се блокират пътни артерии, градове и институции.

„Плашещото е, че имаме първа заявка за нарушаване на националния консенсус, който беше постигнат още в 44-то Народно събрание и рамковата позиция, която беше следвана и от служебните кабинети. За първи път имаме такава заявка и то от българския министър-председател.“ – каза бившият депутат Искрен Веселинов.

Според Ангел Джамбазки, западните столици са водени от лъжливата теза, че с преговорите за членство в Евросъюза Македония ще бъде защитена от руско нападение. „Което не е вярно, защото ние подкрепихме членството и в НАТО и реално Македония е защитена. Този натиск принуждава България да отстъпи и то, забележете, от защита на човешки права. Което е лицемерно, защото за членството си една държава трябва да изпълни критериите за защита на човешките права, приети през 90-тте години в Копенхаген. Имаме неизброими доказателства за това, че македонските държавни власти системно нарушават правата на тези македонски граждани, които са българско национално самосъзнание.“ – беше категоричен евродепутатът от ВМРО.