Образование

Съюзът на учените във Велико Търново с пореден нов сборник

  Годишният сборник на Съюза на учените в България – клон Велико Търново, вече е факт. Той бе отпечатан от издателство „Фабер” в навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители. В него има 17 доклада на 15 автори от различните секции в местната структура.  Сборникът излиза от 1996 година без прекъсване.

Томът събира доклади от форумите на великотърновската организация през 2018-а. Това са Мартенските научни четения, посветени на празника на старата столица – 22 март и „Дни на науката”, които се провеждат през май. Част от докладите са посветени на 140-годишнината от Освобождението на България. Традиционно силно отново се представят археолози, историци, икономисти, математици, политолози, педагози, икономисти…

Регистърът на научния сборник е широкообхватен, тъй като във Велико Търново има няколко филиала на БАН, университети, музейни специалисти, Държавен и Военен архив. Радвам се, че всяка година успяваме да го поддържаме, макар че не сме богата организация. Сборникът влезе в света на референтните издания и дава известни предимства на авторите, които участват. Това може да направи Съюзът на учените във Велико Търново – да поддържа интереса към науката, да включва млади и по-опитни в дискусиите. И да издава трудовете си, за да може всеки да се докосне до тях”, коментира проф.д-р Петко Ст. Петков – председател на местния клон на Съюза на учените в България.