Денят

Съюзът на българските автомобилисти става на 60 години

Своя 60-годишен рожден ден празнува днес Съюзът на българските автомобилисти. Създаден е на 3 юли 1957 г. в хотел „Балкан”, под името Български автомобилен и туринг клуб. Сега структурата на СБА включва две търговски дружества, 40 клона и 150 автомобилни клуба.

Празникът ще бъде отбелязан на официална церемония в София в четвъртък, 6 юли. Събитието започва от Националната спортна академия „Васил Левски”, след което ще се пренесе към Централния военен клуб в София. След това в сградата на Българския червен кръст в столицата ще се проведе общо събрание на автомобилистите. Очаква се за рождения ден на СБА да пристигне президентът на Международната автомобилна федерация Жан Тод.

Представител от старата столица ще бъде председателят и управител на СБА-клон Велико Търново Йордан Пашаланов. Самият той точно на 1 юли отбеляза 40 години от постъпването на работа в Съюза, сподели специално за Общинското радио специалистът. От 1 юли 1977 до преди година и половина той управлява формированието в болярския град. „От 12 юни съм ръководител и управител на СБА. Оттеглих се временно, тъй като вече съм на години. Преди 40 години Съюзът отговаряше за цялата система в областта. След това клоновете се разделиха на общини. Тогава имахме голяма дейност – учебна, техническа, пътна помощ, международна дейност, състезателна – автомобилен и картинг спорт, приложно колоездене и т.н. Ние дори бяхме първенец в национален мащаб. Поради една или друга причина обаче, главно финансова, състезателната част отпада от нашите дейности”, коментира Пашаланов.

Той допълни, че от 1 септември 2015 година СБА-клон Велико Търново, разполага с нова материална база, която се намира на улица „Козлуджа”19.

За рождения ден на СБА Йордан Пашаланов поздравява всички свои бивши и настоящи колеги, всички клиенти и водачи, и им пожелава „безаварийно пътуване и да са живи и здрави”.