Образование

Със 114 студенти започна филиалът на Варненския медицински университет във Велико Търново

Присъствено започна учебната година във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново. В първи курс ще се обучават 12 акушерки и 23 медицински сестри. Това на практика означава, че приемът, който е трябвало да се покрие, е изпълнен на около 85 процента. Общо студентите в учебното заведение вече са 114, разказа директорът доц.д-р Диана Димитрова.

В момента клиничните практики и упражненията се водят при засилени мерки за сигурност според противоепидемичните мерки в отделенията на болниците „Д-р Стефан Черкезов” и бившия онкодиспансер във Велико Търново, „Св.Иван Рилски” в Горна Оряховица и в специализираните кабинети. „Готови сме веднага да реагираме за преминаване към обучение в дигитална среда, ако обстановката се усложни или излязат нови изисквания към висшите училища. Медицинските специалности за първи път са поставени пред такова изпитание. Направихме анкета сред студентите след приключване на онлайн обучението. 85 процента са се готвили успешно и нямат забележки. Само 2 процента смятат, че са били ощетени от провеждането на клиничната практика и упражненията в дигитална среда. Взели сме предвид всички препоръки и ако се наложи това отново да се случи, вече ще имаме по-голяма готовност”, коментира доц. Димитрова.

Миналата година във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново се дипломираха първите 35 сестри и акушерки. Тая година завършват още 29. Добрата новина е, че те остават в страната. Някои вече се реализират в родните си места или в други градове.