Любопитно

Създателите на “Месершмит” нощували в Сухиндолска орехова гора

Малцина знаят, че конструкторите на един от изтребителите  “Месершмид”, които едва не спечелват за Вермахта Втората световна война, гостували във Великотърновско. У нас те пристигат по покана на летеца Петко Попганчев –  първенец на випуска на Берлинската военновъздушна академия, разказва за Общинското радио неговата внучка – режисьорът Зорница София.

 

“У дома пазим един малък модел на изтребителя, тази изключителна авио-разработка, подписан е от авторите си – високо почитани топ-конструктори в една просперираща за времето си държава. Тогава те гостуват на свой колега – най-изявеният летец на академията и то българин. Дядо ми имаше особено богат характер и неподражаем, собствен стил във всяко едно отношение. Може би за това, вместо да ги разведе по жълтите павета или в емблематичния ресторант “България”, или другаде, където да се “изфука”, той ги отвежда в родното си село – в бащината къща – тази на свещеника поп Ганчо от село Сухиндол”, разкрива създателката на “Воевода”.

 

Семейните орехови насаждения отдавна ги няма –  национализирани са след войната и никога не биват върнати на наследниците. Но някога именно под техните сенки, полк. Попганчев организирал “групата по посрещането”. Местните жители дълбоко уважавали своя съгражданин и с желание откликнали на идеята на българския ас. За нула време и с общи усилия цялото село подготвило седем здрави железни легла, постлани с чисти, бели чаршафи и памучни завивки, подредени под дълбоките сенки на сухиндолските орешаци. Всеки креват бил разположен под отделно дърво, за да предложи максимален и естествен комфорт на дългоочакваните гости. Така, едни от най-маститите немски инженери на Третия райх пренощували открито, необезпокоявани от никого се насладили на спокойния сън под звездите на българското небе. Десетилетия преди появата на селския туризъм, летецът-рекордьор Петко Попганчев и неговите съселяни успели да потопят тези необичайни за българското село посетители в автентичната атмосфера на северняшкия край. Това преживяване, твърде различно от типичното градско гостоприемство, със сигурност е било едно незабравимо и истинско усещане, коментира Зорница София. Спомен от тази визита остава подписания модел на самолета, който и до днес се пази в семейството.