Култура Образование

Създадоха клуб „Главна буква” към великотърновското читалище „Надежда”

   Клуб по творческо писане „Главна буква” създадоха към читалище „Надежда” във Велико Търново ръководството му и Хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий”. Негови членове са 11 ученици от учебното заведение. Някои пишат стихове, други разкази, а едно от момчетата вече е изявило желание да създаде пиеса.

В читалището преди 60-70 години е функционирал Литературен кръжок, в който са работили тогава неизвестни автори като Антон Дончев, Матей Шопкин, Георги Данчев, Христо Медникаров и други. С клуб „Главна буква” възраждаме една традиция. Пишещите ще подпомагат веднъж месечно в рамките на два учебни часа поетът Здравко Пеев и преподавателката по литература Далия Стефанова”, разказа библиотекарят Бисера Дживодерова.

Целта на новия творчески клуб е да оформи литературните вкусове на младите таланти, да ги подпомогне за най-основните неща при създаване на поетична творба, разказ, литературна критика, пиеса. „Ще се радваме на техните опити, ще ги консултираме с известни търновски творци и ще ги насочваме към подходяща литература, защото пишещият човек трябва да е четящ. Вече сме подготвили предложения и за техни участия в няколко литературни конкурси”, коментира Бисера Дживодерова.