Денят

Създава се Национален координационен център за безопасно движение по пътищата

За да се справи със зачестилите катастрофи в началото на летния сезон у нас, правителството спешно създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата. Новото звено ще включва служители от шест държавни ведомства, които ще си взаимодействат 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, и ще реагират на сигнали, подадени на специална работна станция към националната система „112”. Решението за създаването на поредната структура, която ще се бори за нула загинали и пострадали по българските пътища, беше гласувано на днешното  заседание на кабинета.

Заради започналия почивен сезон ограниченията на движението поради ремонтни дейности и увеличеният брой на транзитно преминаващите през страната граждани Координационният център за безопасно движение трябва да заработи във възможно най-кратък срок. До 20 дни от обнародване на днешното решение трябва да бъдат определени служители, които ще работят в центъра, както и правилата, по които ще работят. Екипът ще бъде съставен от служители на Националната полиция, Дирекция „Пожарна безопасност“, Националната система 112, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Автомобилна администрация“, както и наскоро създадената Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Центърът ще бъде разположен в сграда на Вътрешното министерство и денонощно ще реагира на сигнали за усложнени пътни и метеорологични условия, затруднено или блокирано движение, аварии и катастрофи.

Сигналите ще бъдат събирани чрез работна станция на системата 112, на която операторите на спешния телефон ще предават информация от обажданията, свързани с безопасното движение по пътищата. Дейността на новата структура няма да натовари допълнително държавния бюджет.