Култура

Създават 3-D стенопис върху фасада на Самоводската чаршия в рамките на фестивала „Арт импресия – Старият град”

Фестивал „Арт импресия – Старият град” организират момичетата от великотърновската група „GiArt Crew”. От 9 до 17 юни местни артисти ще творят на Самоводската чаршия. Триизмерен стенопис върху избрана фасада на улицата на занаятите във Велико Търново ще бъде изработен от художниците в стила „тромп-льой” (измама за окото). В рамките на събитието ще бъдат изработени и три дървени скулптурни творби, създадени от докторанти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, съобщи за Общинското радио Невена Лефтерова, част от великотърновската група „GiArt Crew”. Стенописът ще бъде насочен към историята и традициите на Велико Търново. „Той ще се яви като продължение на Самоводската чаршия, ще бъде загатната част от самата улица. Замислени са и разнообразни фигури, но нека всички, които желаят, да заповядат”, каза още Невена.

Официалното откриване на фестивала ще бъде в 18 часа на 9 юни, събота, на сцената пред популярен арт бар, намиращ се на Самоводската чаршия. За доброто настроение ще се погрижат музикантите Виктория, Розалия и „Коприва”, както и група „Кову”. Поканени са още изпълнители, посочи Лефтерова. Програмата се актуализира в страницата „Арт импресия фестивал. Старият град”.

Идеята е тазгодишното издание на събитието да продължи реализираното през миналата година в рамките на международния 3-D фестивал, провел се край Художествената галерия „Борис Денев”. „Този път ще се включват доста повече участници, насочихме фестивала към местни артисти, докторанти по изкуствата и студенти. Идеята ни е да се даде поле за изява на млади и талантливи автори”, акцентира Невена Лефтерова. За разлика от миналогодишното издание, тази година ще бъдат създадени трайни художествени произведения. През летните дни на 2017-а артистите твориха върху винили, чиито рамки не успяха да оцелеят заради негативните атмосферни влияния. Идеята на креативните творци е с този фестивал да се създаде своеобразно надграждане, което да се развива с всяка следваща година. „Вярваме, че във Велико Търново има доста празни фасади, които могат да се явят като площадка за творчество на много артисти”, подчерта Невена Лефтерова.