Прокуратура

Съдят турски тираджия, причинил катастрофа със загинал и ранен и избягал

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор на турски ТИР, причинил катастрофа с един загинал и един ранен.

Обвинението срещу Осман А. е за това, че на 01.12.2017 г. около 15.00 часа на път Русе – Велико Търново, при управление на товарен автомобил – влекач «Мерцедес Аксор», нарушил правилата за движение, като въпреки забраната, предприел изпреварване, в резултат на което допуснал пътно-транспортно произшествие, като ударил челно  насрещно движещ се товарен автомобил „УАЗ 452“, с което причинил по непредпазливост смъртта на водача Илия Й. /1959/ и средна телесна повреда на возещия се на предната седалка Стефан Б. /1967/.

Повдигнато му е обвинение и за това, че  като участник в пътно транспортно произшествие, при което са пострадали хора, не уведомил компетентната служба, не останал на мястото на произшествието, за да изчака пристигането на компетентните органи, не взел мерки за оказване помощ на пострадалите и избягал от местопроизшествието.

На 01.12.2017г. обвиняемият, управлявайки ТИР, влязъл в страната при гр. Русе в посока Турция. В района между с.Раданово и с.Петко Каравелово движението било натоварено, с колони от автомобили в двете посоки. Движел се със скорост 60 км/ч, като пред него имало три автомобила, два от които товарни. По същото време в насрещната  лента се движели един зад друг пътували л.а. „Фиат Браво”; т.а. „УАЗ 452” и л.а. „Ситроен Ксара Пикасо”. Въпреки забраната, обвиняемият предприел изпреварване на движещите се пред него автомобили.   Влекачът се изравнил с първия от изпреварваните товарни автомобили и достигнал идващия срещу него л.а. „Фиат Браво”, като продължил движението си между него и изпреварвания ТИР. Виждайки идващият срещу него в неговата пътна лента ТИР, водачът на л.а. „Фиат Браво”, предприел интензивно спиране и изнесъл автомобила си надясно, като избегнал челен удар. Водачът на движещия се зад него т.а. „УАЗ 452”,  също намалил скоростта, но последвал удар между него и  л.а. „Фиат Браво”. След първия удар настъпил втори – между т.а. „УАЗ 452” и турския ТИР, който непосредствено преди това се бил разминал с л.а. „Фиат Браво”. Челният удар станал в платното за движение на т.а. „УАЗ 452”. Вследствие на възникналите сили от вторият удар т.а. „УАЗ 452”, увлечен от влекача, се завъртял и  настъпил трети удар между т.а. „УАЗ 452” и л.а. „Ситроен Ксара Пикасо”. В резултат на катастрофата водачът на т.а. „УАЗ 452“ починал, а пътуващият с него мъж получил тежки травми.

След катастрофата обвиняемият напуснал произшествието като избягал, но бил застигнат от притеклите се на местопроизшествието свидетели и отведен в РУ на МВР-Полски Тръмбеш.

По искане на прокуратурата обвиняемият е с взета мярка за неотклонение задържане под стража.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.