Съд

Съдят иманяр, копал в Николопис ад Иструм и опитал да застреля двама с незаконен пистолет

Окръжен съд Велико Търново ще заседава идната седмица по наказателно дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Велико Търново, срещу подсъдимият Георги Д. Д.

Мъжът е обвинен в това, че на 24.01.2020 г., в района на намираща се в имота надгробна могила от римската епоха, обявена за недвижима културна ценност с национално значение, част от Западния некропол на археологическия резерват „Никополис ад Иструм“, чрез използване на професионален, компютъризиран , високочувствителен и незаконно притежаван металотърсач търсил археологически обекти.

Георги Д. Д. обвинен и в това, че на 24.01.2020 г., в жилище в гр. Горна Оряховица, държал неидентифицирани и нерегистрирани по съответния ред монети, апликации, пръстени, фибули, халки и пафта, на обща стойност 526,50 лева.

Георги Д. Д. обвинен и в това, че на 24.01.2020 г., в землището на с. Ресен, в местността „Долен бряг“, с цел да бъдат прикрити други престъпления, направил опит да умъртви двама душе, като привел в готовност за стрелба фабрично произведен пистолет „Макаров“ кал. 9 мм., със заличен фабричен номер и насочвайки го срещу тях, на два пъти опитал да произведе изстрели и произвел два изстрела, като опитът останал недовършен поради независещи от дееца причини. Същият е обвинен и в това, че държал огнестрелно оръжие , без да има за това надлежно разрешително.