Здравеопазване

Съдовите хирурзи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за пръв път извършиха процедура по лечение на варикоцеле

На 04.06.2022 г. в отделението по Съдова хирургия към МОБАЛ ,,Д-р Стефан Черкезов’’ за пръв път бе извършена ендоваскуларна процедура за лечение на варикоцеле. Процедурата бе направена от д-р Любослав Шкварла и д-р Константин Грудков. Пациентът е 32-годишен мъж с оплаквания от тежест, дискомфорт и болка в слабините. Установена е промяна в спермограмата. Процедурата по емболизация на тестикуларната вена се извършва под ренгенографски контрол. В конкретния случай продължителността е 30 мин. и протича без усложнения. Изписан е на 06.06.2022 г. без оплаквания.

На 8.08.2022 г. в същото отделение за втори път бе извършено успешно миниинвазивно лечение на аневризма на абдоминалната аорта. Процедурата бе направена от д-р Любослав Шкварла и д-р Константин Грудков. След процедурата пациентът се чувства добре.

Аневризмата на абдоминалната аорта ААА представлява разширение, което води до опасност от спукване и последваща смърт. С тази поредна процедура екипът на отделението по съдова хирургия изпълнява своята заявка и желание за предоставяне на съвременни методи на лечение в съдовата хирургия за пациентите потърсили помощ в лечебното заведение.