Любопитно Образование

Съвременни будители показват във Фейсбук бъдещи учители

От кръжок „Четящият студент, четящото дете” към Педагогическия факултет на ВТУ стартираха нова инициатива във фейсбук страницата си – представяне на хора, с които студентите успешно работят през годините и наричат Съвременни будители. Защото те с делата си дават смисъл на усилията им за насърчаване на четенето сред децата и изпълват с огромно съдържание думата „учител“.

Спонтанно дойде идеята за представянето им и по няколко причини. Будителите не бива да бъдат празнувани един ден в годината, те са всеки ден, а понякога ги забравяме. Особено тези, които са скромни, тихи и не за всеки са будители. Това са учители, които дават пример за студентите, за които трябва да се знае. Започнахме с една дългогодишна учителка, вече пенсионер. Тя е творец и смятах, че ще е полезно да знаят студените за нея. Лекция по вдъхновение сме я поканили да изнесе скоро при нас“, поясни за инициативата проф. дпн Мариана Мандева, ръководител на кръжока.

Във фейсбук страницата му е поместена и историята на една  директорка на училище в кв. Столипиново. Тя подава винаги ръка на младите учители, възпитаници на ВТУ.

Големите будители ги знаем и  помним, но аз исках да разкажем и за друг вид будители, които са добър пример за студентите, бъдещите млади учители. Пътят на някой директор на български училища в чужбина ми се иска да намери място в страницата. Предстои да публикуваме и някои от студените, участници в кръжока. Те също са уникални съвременни будители. Страницата ни е отворена за още приятели на кръжока, стари, нови„, допълни още проф. Мандева.

снимка – фейсбук – Екатерина Делинова – ПЪРВИЯТ СЪВРЕМЕНЕН БУДИТЕЛ, публикуван в страницата на кръжока, специалист по български и английски език. Завършила е и „Управление на човешки ресурси“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Пише стихове и текстове за детски песни.

Кремена Крумова – Попова