Любопитно

Съвременната булка иска да се откроява според Росица Петкова, собственик на сватбена агенция

Сватбата е един от най-важните моменти в живота на човека. С настъпването на лятото освен температурите се покачва и броят на бракосъчетанията. За нежния пол подготовката на сватбата е свързана с грижи за тържеството и външния вид. Неизменна част от него е и сватбената рокля.  Булчинската мода е сравнително консервативна. В последните две-три години на световните модни подиуми се появяват дръзки тоалети, които заместват традиционната сватбена рокля с костюм, панталон и гащеризон. През 2019-та тези тенденции се запазват. Най-горещият писък на модата тази година са моделите с V-образен гръб или дълбоко деколте.

Доста често булките търсят по-различен образ на сватбената рокля. Модерната булка предпочита изчистени модели с акценти, обича да е се откроява и да бъде запомняща се. Това сподели Росица Петкова, собственик на сватбена агенция във Велико Търново.  Според нея нежните и пастелни нюанси са актуални тази година. Бялото вече не е задължителен цвят.  3D платовете вече не са на мода. Предпочитат се тюлени поли, шифон и сатенени модели. Друг акцент тази година е дантелата тип „татуировка“,  която обвива части от ръцете или тялото.

„Все още модата от световните подиуми не е навлязла и роклята си остава стандартното облекло за булката. При абитуриентките вече се наблюдава преориентиране към гащеризони, костюми и панталони. Очаквам скоро и дамите, запътили се към олтара, да погледнат към подобни алтернативи.  Избират се предимно дълги и разкроени модели. Не са изключение и късите рокли. В такива случаи препоръчвам ушиване по поръчка, защото моделът трябва да следва много точно извивките на тялото. Забелязвам бягство от корсетите и тежките поли. Дамите предпочитат да се чувстват комфортно в тоалета „, обясни Петкова.

Цените на сватбените рокли варират от 300 лв. до над 10 000лв. Голямо разнообразие от модели могат да бъдат намерени на цени от 700лв. до 1500лв. При пищни рокли, дантели, кристални камъни и други красоти цените стартират от поне 1500лв.

„Най-дръзкият случай, който съм имала до момента беше  преди няколко години. Младоженците бяха избрали за тема на сватбата си жълтия цвят. Дамата имаше жълти акценти върху късата си булчинска рокля, а господинът- в костюма. Слънчевият цвят, които често е пренебрегван, придаде много нежна и хармонична визия на двойката“, допълни Петкова.

Тя се занимава с организацията на сватбени церемонии и булчинска мода от средата на 90-те. През 1996 година  създава и своя собствена сватбена агенция.

Диана Колева